Ilmoittaudu tunneille!

Hikeä ja voimaa

Kirjoitettu: 16.12.2016

Aerobinen yhdistelmäharjoittelu tarkoittaa treeniä, jossa yhdistetään verenkiertoelimistöä ja lihaskuntoa kehittäviä harjoitteita. Yhdistelmäharjoittelu soveltuu hyvin kiireisemmälle treenaajalle, kiinteytykseen sekä painonhallintaan. Harjoitus sopii myös aloittelijalle, mutta erityisesti tällöin on muistettava maltillinen teho.

Aerobisen yhdistelmäharjoituksen voi toteuttaa monella tapaa. Esittelemme kolme toimivaa esimerkkiä.

nainen_hölkkä

1. Yksinkertainen tapa huomioida verenkiertoelimistön kehittyminen lihaskunnon ohella on aloittaa harjoitus 15 minuutin aerobisella osuudella. Tämän jälkeen tehdään noin 30 minuutin lihaskuntotreeni, ja lopuksi jälleen 15 minuutin aerobinen osuus.

2. Toinen vaihtoehto on ripotella aerobisia osuuksia lihaskuntotreenin väliin. Esimerkiksi voi tehdä lihaskuntoliikkeiden välissä kolme noin 10 minuutin aerobista osuutta erilaisilla cardio-laitteilla kuten kuntopyörällä, soutulaitteella ja crosstrainerilla. Lihaskuntoharjoittelun voi toteuttaa kierto- tai paikkaharjoitteluna.

3. Aerobisen osuuden voi tehdä myös erillisenä osuutena treenin alussa tai lopussa. Tutkimusten mukaan aloittelijan kannalta ei ole juurikaan merkitystä, mitä ominaisuutta harjoitetaan ensin. Muista kuitenkin: ”Mikäli ensisijainen tavoite on voiman kehittyminen, on voimaharjoitus suositeltavaa tehdä ennen aerobista osuutta.”

Treenitehon kannattaa olla maltillinen, jotta kaikista osuuksista saataisiin paras hyöty irti! Tällaisen harjoituksen jälkeen kannattaa varata myös pari päivää aikaa palautumiselle, sillä harjoituksia tehdään 2 yhdellä kertaa.