Ota selvää, mitä toiminnallisella harjoittelulla tarkoitetaan!

Miten toiminnallinen harjoittelu eroaa muusta harjoittelusta?

Käytännössä ei mitenkään. Harjoittelu on harjoittelua ja sen kuuluisi viedä aina kohti omia tavoitteitasi. Periaatteena toiminnallinen harjoittelu tukee kuitenkin ihmisen suorituskykyä optimaalisesti. Siinä korostuu monipuolisuus, unilateraalisuus eli toinen puoli kerrallaan tekeminen, liikkuvuus-, voima-, kestävyys- ja taitoharjoittelun yhdistäminen sekä kahvakuula-, levytanko- ja kehonpainoliikkeiden hyödyntäminen. Harjoittelu ei ole siis koskaan yksitoikkoista.


Toiminnallinen harjoittelu perustuu moniulotteiseen voimantuottoon ja perusliikemalleihin eli askellukseen, kyykkyyn, lantion ojennukseen, työntöön ja vetoon sekä vartalon kiertoon eli ihmisen luontaiseen liikkumiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei kehoa harjoiteta tuottamaan voimaa esimerkiksi vain kuntosalilaitteiden määrittämää linjaa ylös alas, vaan kaikkiin suuntiin, toki tavoitteidemme ohjaamana. Toiminnallisella harjoittelulla siis tuetaan liikettä.

Miksi toiminnallinen harjoittelu?
Puhuessa muiden saliharjoittelijoiden kanssa, miten kuntosalilla pitäisi harjoitella, nousee usein pinnalle puhe lihasten eristämisestä ja joka ikisen lihassäikeen rutistamisesta tyhjäksi. Keho jaetaan klassisesti harjoittelun ohjelmoinnissa eri osiin, vaikka jalkoihin sekä työntäviin ja vetäviin lihaksiin. Tämä on toimiva metodi, jos tavoite on puhtaasti lihaskoon kasvattaminen. Kehon jakaminen ei kuitenkaan ole aina eduksi.


Monelle tärkeämpi tavoite voi olla kokonaisuutena hyvin toimiva keho, joka jaksaa painaa arjen esteradalla. Jos teet vaikka fyysisesti raskasta työtä, ei salilla ole järkeä treenata itseään niin kipeäksi, että se haittaa työtäsi, kun et kärsi kävellä rappusia harjoittelusta kipeytyneiden jalkojen vuoksi. Jos taas työskentelet paljolti kyyryssä istuen, järkevämpää olisi tarjota keholle vastaliikettä estäen kiputiloja.


Kuntosalilaitteet määrittävät paljon liikeratojamme, vaikka jokainen ihminen on yksilö eri pituisilla vipuvarsilla. Lisäksi tukeudumme harjoitellessa niiden antamaan tukeen, jota ei ole tarjolla liikkuessamme salin ulkopuolella. Aivan perus liikkuminen, kävely ja juoksu, vaativat tasapainoa ja kehon hallintaa pystyasennossa ja yhden jalan varassa. Miksemme siis harjotuttaisi tätä kokonaisuutta, keskivartalon tuen ja jalkojen voimantuoton yhtäaikaisuutta. Kun kehoa harjoitetaan tuottamaan voimaa moninivelliikkeillä (useampi nivelkulma muuttuu yhtä aikaa) eri nivelkulmissa ja eri suuntiin, kehittyvät yhtäaikaisesti voima, koordinaatio, tukilihaksisto sekä tasapaino. Opimme kontrolloimaan kehoamme ja liikkumisestamme tulee sulavampaa. Myös kuntosalilaitteille on oma paikkansa vahvistamaan kehomme heikkoja lenkkejä, mutta koko kehon monipuolinen harjoittaminen tukee arjestamme selviytymistä yksittäisten lihasryhmien pumppailua paremmin. Perusliikemallien vahvistaminen tukee liikettämme myös pitkään ikään.

Kiinnostuitko toiminnallisesta harjoittelusta?

  • Kysy lisää Huipun Personal trainereilta.
  • Voit osallistua myös toiminnalliselle Huippu X -ryhmäliikuntatunnille - lue lisää tunnista täältä!
  • Nyt sinulla on myös mahdollisuus lähteä toiminnallisen harjoittelun personal trainer -opiskelijan Joonaksen harjoitusasiakkaaksi Huippu hintaan -50% alennuksella PT-hinnoista!


Terveisin,
Joonas

Valmentaja ja toiminnallisen harjoittelun PT -opiskelija
Liikunnanohjaaja (amk)

Ota yhteyttä

Instagram