Kun kuntosaliharjoittelu alkoi maistua puulta...

Lue, kuinka Iralla syntyi kipinä toiminnalliseen harjoitteluun

Kun kuntosaliharjoittelu alkoi maistua puulta..

On vuosi 2014 ja olen kuntosalilla tekemässä omaa treeniäni, mutta laitteesta toiseen siirtyminen alkaa tuntua puulta. Teen sarjan loppuun, mutta tiedostan kaipaavani jotain muuta. Tiedän, että salin toisessa päässä on toisenlainen harjoittelutila, joten pienen mietinnän jälkeen päätän suunnata kohti tätä harjoittelutilaa.

Astun salin perällä olevaan harjoittelutilaan, jossa ei ole muita treenaajia minun lisäkseni. Löydän sattumalta yhdestä nurkasta kansion, joka on täynnä erilaisia treenejä ja mitä erikoisimpia lyhenteitä. Selailen hetken kansiota läpi, ja huomaan, että kaikissa harjoitteissa käytetään mm. omaa kehonpainoa, tankoa, käsipainoja, renkaita ja kuntopalloja. Laitteista ei ole tietoakaan.

Tutkin vielä hetken kansioon koottuja treenejä kunnes valitsen yhden ja alan töihin. En enää muista minkälaisen treenien tuolloin tein, mutta luultavasti vanhat treenivihkot sen kertoisivat… Joka tapauksessa treenin jälkeinen fiilis on loistava, ja kipinä harjoitteluun on jälleen syttynyt. Tiesin, että tämä on jatkossa sitä mitä haluan tehdä puuduttavan laiteharjoittelun sijaan.

Joskus onkin hyvä hakea treeniin jotain uutta, joka pitää mielenkiintoa yllä, kuten esim. uutta ohjelmaa, uusia tavoitteita tai vaihtaa välillä harjoittelumuotoa, kuten tässä tapauksessa.

Näin toiminnallinen harjoittelu näkyy valmennustyössäni


Yllä oleva teksti on lyhykäisyydessään oma tarinani siitä, kuinka päädyin toiminnallisen harjoittelun pariin muutamia vuosia sen jälkeen, kun olin säännöllisesti tehnyt perinteistä kuntosaliharjoittelua laitteilla.

Omat treenit ovat jo vuosien ajan menneet toiminnallisen harjoittelun merkeissä, ja toki tämä harjoittelumuoto näkyy vahvasti myös omissa pt-valmennuksissa. En tietenkään sano, ettenkö välillä kävisi laitteillakin harjoittelemassa tai ettenkö laittaisi asiakkailleni laitteita heidän harjoitusohjelmiinsa. Laitteille on oma paikkansa, mutta tiedän, ettei pelkkä laiteharjoittelu anna itselleni sitä iloa, jota haluan liikunnasta tulevan. Jokainen löytää sen juuri itselleen mieluisimman tavan liikkua.

Aloitin PT-urani vuonna 2015 Hyvinkäällä ja itse asiassa samaisen salin toiminnallinen tila, eli silloinen Ryske -sali sytytti oman liikuntakipinän uudestaan liekkeihin. Tiedän, että monelle uudelle asiakkaalle tuo salin takana sijaitseva toiminnallinen tila oli jännittävä, uusi ja joskus jopa hieman pelottavakin paikka ensi alkuun. Mutta kuinka mahtava fiilis itsellenikin tuli, kun asiakkaat huomasivat yhteisen treenin jälkeen, ettei Ryske -sali ollutkaan niin pelottava mörkö kuin ovelta katsoessa voisi olettaa. Syntyi niitä ahaa-elämyksiä, että kuntotasosta riippumatta treenin pystyi tekemään myös ilman laitteita saaden samalla nauttia liikunnan tuomasta ilosta sekä itsensä ylittämisestä.


Tiesitkö, että..

The American College of Sports Medicine on julkaisut yli 15 vuoden ajan liikunta-alan trendejä? Lista julkaistiin myös tänä vuonna, ja toiminnallinen harjoittelu sijoittui vuoden 2023 trendeistä sijalle 5.


Toiminnallisenharjoittelun ryhmäliikuntatunti Huippu X


Meillä Huipulla toiminnallista harjoittelua pääsee kokemaan myös ryhmäliikunnan merkeissä aina tiistaisin klo 17.00-17.55 toiminnallisessa tilassa. Tervetuloa mukaan!
Tunnille voit ilmoittautua Huipun verkkosivuilla tai sovelluksessa.

PS: Mikäli kaipaat henkilökohtaisempaa valmennusta, laita viestiä ira@kuntojakeho.fi ja jutellaan tarkemmin sinun omista tavoitteistasi.


Liikuttavin terveisin,

valmentaja Ira

Ota yhteyttäInstagram